HighlightsAz IKT használataHáttér-információkHírekKapcsolat
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a kiadvány (közlemény) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

Az IKT használata

Az "új média" elterjedésével az iskolák is új korszakváltás elé néznek. Az információs és kommunikációs technikák (IKT) bekerültek az iskolkákba. Szerepük van  az órára való félkészüléstől a világhálón elérhető tananyagoktól a játék alapú tanulásig és az e-learning platformok használatáig. Egyre inkább integrálódnak az iskolai órákba azok a tevékenységek,  amelyeket a tanulók a szünetekben és szabadidejükben az IKT környezetében gyakorolnak.

Kezd széles körben elterjedni az az igény, hogy az órai munkát az új médiával szervezzük meg, hogy stimuláló és szórakoztató módon tanítsunk, és az iskolairányítók is egyre inkább ezt tartják kívánatosnak. Az IKT iskolai alkalmazásához technikai know-how -ra van szükség,. De nemcsak a a számítógép biztonságos használatáról van szó, hanem az interaktív web-eszközök, az e-learning platformok és az iskolai hálózatok módszertanilag hatékony alkalmazásáról is.

De nemcsak a prezentáció technikái változnak, hanem változnak és bővülnek a tanítási módszerek is. Az  "IKTanár" ("ICTeacher") felnőttoktatási programmal a tanárok kompetenciákat szerezhetnek és meglévő kompetenciáikat bővíthetik az IKT iskolai alkalmazásában. A didaktikai modellek és a tanítási és tanulási anyagok széles körével ismerkedhetnek meg, és gyarapíthatják tanítási módszereiket.